Dostupni linkovi

Britanija poziva EU da uvede strože sankcije Rusiji


Britanski ministar inostranih poslova Džeremi Hant
Britanski ministar inostranih poslova Džeremi Hant

Velika Britanija je danas pozvala EU da sledi SAD i uvede strože sankcije Rusiji zbog optužbi da je Moskva otrovala bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sereja Skripalja.

U prvom govoru u SAD od stupanja na dužnost ministra spoljnih poslova Velike Britanije, Džeremi Hant je rekao da EU treba da izvrši procenu svojih sankcija Moskvi i obezbedi da "stoji rame uz rame sa SAD", navodi Asošiejted pres.

"Naravno da moramo da imamo odnose s Moskvom, ali moramo da budemo i otvoreni: spoljna politika Rusije pod predsednikom Vladimirom Putinom učinila je svet opasnijim mestom", rekao je Hant na američkom Institutu mira.

Njegovo današnje obraćanje usledilo je šest nedelja posle samita NATO u Briselu, na kojem je predsednik SAD Donald Tramp kritikovao evropske saveznike zbog izdvajanja za odbranu i u jednom trenutku doveo u pitanje vrednost same alijanse.

Tramp je potom tokom sastanka s Putinom u Helsinkiju izrazio sumnju u tvrdnje američkih obaveštajnih agencija da je Rusija pokušala da utiče na birače tokom predsedničkih izbora u SAD 2016, da bi kasnije rekao da je to bio lapsus.

London optužuje Moskvu da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke nervnim agensom, 4. marta u engleskom gradiću Solsberiju. Njih dvoje su se u međuvremenu oporavili, a Kremlj oštro odbacuje optužbe da je umešan u taj slučaj.

Zbog tog slučaja trovanja, Trampova administracija je ovog meseca uvela nove sankcije Rusiji koje se odnose na ograničenja izvoza. To su poslednje u nizu američkih sankcija Rusiji, uvedenih zbog, kako navodi Vašington, kršenja ljudskih prava, mešanja u izbore u SAD i vojne agresije u Ukrajini i Siriji.

XS
SM
MD
LG