Dostupni linkovi

Papa o zlostavljanju: Pokazali smo nebrigu za najmlađe


Ilustracija
Ilustracija

Skoro sedmicu nakon što je objelodaljen novi skandal o seksualnim zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi, papa Franjo objavio je pismo katolicima širom svijeta osuđujući "zločine" sveštenstva i zataškavnja seksualnog zlostavljanja, te je zatažio pozivanje na odgovornost.

Papa je zatražio oproštaj za bol koji su preživjele žrtve i poručio katolicima da laici moraju biti uključeni u svaki napor da se iskorijeni zlostavljanje i prikrivanje zaločina.

Prošle sedmice je otkriven novi skandal sa zlostavljnjem djece u Katoličkoj crkvi u SAD i prikrivanje tih zločina od strane visokog sveštenstva. Papa je kritikovao, kako je rekao, samouspostavljnu kulturu klera na koju se pozivaju prikrivajući zločine zlostavljanja, kojom su crkveni lideri iskazali više brige sa sopstvenu reputaciju nego za bezbjednost djece u crkvi.

"Pokazali smo potpuno nebrigu za najmlađe, napustili smo ih", napisao je papa Franjo.

Nakon što su mediji početkom prošle sedmice objavili ispovijesti novih žrtava u Pensilvaniji, 17. avgusta je velika porota u Pensilvaniji objavio je da su najmanje 1000 djece bili žrtve seksualnog zlostavljanja oko 300 svećenika u proteklih 70 godina.

Papa je u pismu prije hodočašća u Irskoj, izdatom na sedam jezika, rekao da nikakve molbe za oprost žrtava neće bii dovoljne, ali je poručio "nikad više".

Vatikan je papino pismo objavio u ponedjeljak, uoči papine posjete Irskoj predstojećeg vikenda, gdje će, kako se očekuje, ova tema biti u fokusu. Irska je jedna od zemlja u kojoj su na površinu izbili ovakvi skandali.

Ovo je samo posljednji u nizu otkrivenih skanadala u Katoličkoj crkvi u posljednje dvije decenije, koji pokazuje da je u ovoj instituciji, na svim kontinetima, rasprostranjena pojava zlostavljanja djece od strane sveštenstva, pa potom prikrivanja tih zločina od strane klera na svim nivoima.

Prethodnik pape Franja, papa Benedikt XVI obećavao je "nultu tolernaciju" za zlostavljanje djece, ali su skalndali svako malo isplivavali u različitim dijelovima svijeta.

XS
SM
MD
LG