Dostupni linkovi

Dačić: Srbija neće biti deo koalicije protiv Turske


Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa: Ivica Dačić
Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa: Ivica Dačić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Antaliji, gde je u nedelju svečano otvoren konzulat Srbije, da Srbija nikada neće biti deo "koalicije onih koji žele da rade protiv Turske", preneli su turski mediji.

"Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja", izjavio je Dačić, a prenela je agencija Anadolija.

Dačić je sa ministrom spoljnih poslova Turske Melvutom Čavušogluom u Antaliji na jugu Turske prisustvovao ceremoniji otvaranja konzulata Srbije, čije će područje biti provincija Antalija. Na čelu Konzulata Srbije u Antaliji biće počasni konzul Fikret Ozturk.

Srpski ministar spoljnih poslova rekao je da je u Srbiji prošle godine zabeleženo skoro 100.000 turista iz Turske, dodajući da brojni turisti iz Srbije posećuju Tursku."Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja", kazao je Dačić.

Dačić je rekao i da u Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju poreklo iz Srbije, kao i da u Srbiji postoji određeni broj "Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani".

"Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske", ocenio Dačić, navodi turska agencija.

XS
SM
MD
LG