Dostupni linkovi

Kremlj: Razgovor Putina i Merkel veoma ozbiljan i detaljan


Vladimir Putin i Angela Merkel
Vladimir Putin i Angela Merkel

Razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel trajao je tri sata i bio je veoma ozbiljan i detaljan, saopštio je u nedelju Kremlj.

"Bio je to dug razgovor", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima posle sastanka Putina i Angele Merkel, dodavši da su Putin i Merkel, pored ostalog, razgovarali o bilaterlanim odnosima, situaciji u Siriji i gasovodu "Severni tok 2".

Peskov je rekao da je tokom sastanka bilo reči o mogućim sankcijama kompanijama koje rade na projektu gasovoda "Severni tok 2", a da su se dvoje lidera saglasili da bi bilo pogrešno politizovati taj projekat, prenela je agencija Tass.

"Generalno postoji razumevanje da je ovaj projetak čisto komercijalan, da je profitabilan i konkurentan", dodao je Peskov.

Putin je ponovio da je "Severni tok 2" ekonomski projekat koji "ne zatvara vrata" za nastavak tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Uoči sastanka u dvorcu Mezerbeg kod Berlina, ruski predsednik je pozvao Evropsku uniju da finansijski pomogne u obnovi Sirije kako bi se omogućio povratak nekoliko miliona izbeglica.

Putin je podsetio da se po oko milion sirijskih izbeglica nalazi u Jordanu i Libanu, a oko tri miliona u Turskoj.

Merkelova, čija je zemlje primila nekoliko stotina hiljada izbeglica od 2015. godine, rekla je da je to potencionalno veliki teret za Evropu i dodala da treba učiniti sve što se može za njihov povratak.

Putin i kancelarka Merkel rekli su pre sastanka da nema napretka u rešavanju ukrajinske krize, dok je šef nemačke diplomatije Hajko Mas prethodno rekao da postoje šanse za uspostavljanje misije UN u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG