Dostupni linkovi

Trump: Društvene mreže diskriminiraju republikance i konzervativce


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) optužio je kompanije koje rukovode društvenim mrežama za "potpuno diskriminiranje republikanaca i konzervativaca".

"Nećemo to dozvoliti", naveo je Trump na društvenoj mreži Twitter (Tviter).

Twitter je 15. augusta na sedam dana suspendirao nalog američkog teoretičara zavjera s krajnje desnice Alexa Jonesa (Aleks Džouns) nakon što je prekršio pravila protiv poticanja nasilja.

Trump, međutim, nije konkretno spomenuo Jonesa, ali je naveo da se "guše" stavovi mnogih ljudi sa "desnice".

Twitter se prethodno našao na udaru kritika što nije slijedio Facebook (Fejsbuk), Apple (Epl), Youtube (Jutjub) i Spotify (Spotifaj) koji su poduzeli mjere protiv Jonesa zbog govora mržnje i siledžijskog ponašanja.

Facebook je prošle sedmice saopćio da je uklonio četiri stranice sa te društvene mreže koje pripadaju Jonesu i blokirao njegov nalog na 30 dana zato što je više puta objavljivao sadržaj koji krši pravila o govoru mržnje i siledžijstvu.

Infowars (Infovors) je glavni mediji preko kojeg Jones iznosi svoje teorije kao što su da je napad 11. septembra 2001. na New York i Washington organizirala američka vlada ili da su masakr u školi u Connecticutu (Konektikat), krajem 2012., kada je ubijeno 26 djece i odraslih, lažirale ljevičarske snage kako bi se uvela kontrola oružja.

XS
SM
MD
LG