Dostupni linkovi

Turski sud odbio da oslobodi američkog pastora Brunsona


Evanđelistički sveštenik Andrew Brunson
Evanđelistički sveštenik Andrew Brunson

Turski sud je odbacio žalbu za oslobađanje američkog hrišćankog pastora Andrew Brunsona iz kućog pritvora, objavio je u petak turski emiter Haberturk, prenosi Reuters.

Brunsonu, evanđelističkom svešteniku koji živi u priobalnoj provinciji Izmir sudi se u Turskoj po otužbama za terorizam.

Njegov slučaj je u srcu diplomatske krize između Turske i SAD čiji je rezulatat bilo drastično obaranje turske nacionalne valute lire.

Lira koja je izgubila oko 40 posto vrijednosti ove godine, oslabila je više od 6.21 prema američkom dolaru nakon objave vijesti, sa 6.04 koliko je prethodno iznosila.

Prethodno se vrijednost lire bila stabilizovala.

U sklopu obračuna sa kritičarima od pokušaja puča 15. jula 2016., za koje vlast turskog predsjednika Recpa Tayyipa Edrogana optužuje vjerskog učitelja u egzilu Fetullaha Gulena, Ankara je uhapsila više desetina hiljada ljudi i otpustila iz javnih službi više od 100.000.

Među uhapšenima i optužnima za pomaganje teroristima i špijunažu je pastor Andrew Brunson.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u čevrtak je saopštila da bi Turskoj mogle da budu uvedene dodatne sankcije ako Brunson ne bude uskoro osobođen, a predsjednik SAD kritikovao je preko Twittera Tursku zbog "držanja predivnog hrišćanskog sveštenika" i naveo da SAD "ništa neće platiti za oslobađanje nevinog čovjeka".

XS
SM
MD
LG