Dostupni linkovi

Mektić demantuje da postoji tajna lista nepoželjnih Rusa


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić demantovao je u petak postojanje bilo kakvih tajnih spiskova nepoželjnih Rusa u BiH, koje je navodno on potpisao u ime Savjeta ministara BiH.

„Nismo mi Amerika, nismo mi Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pa da pravimo crne ili tajne spiskove. Kakve crne liste i tajni spiskovi, nema toga, ne postoji, niti je tačno da ćemo mi morati nešto Lavrovu da polažemo račune. Šta će on uraditi da nas natjera, pozvati nas negdje i reći: hajde, dajte mi te spiskove! Ne znam kako je uopšte moguće da se to dogodi i izvede“, rekao je Mektić u Banja Luci.

On je dodao da Ministarstvo sigurnosti BiH ima registar određenog broja stranaca kojima je zabranjeno da uđu u BiH, ali da se to odnosi na strance koji su ilegalno boravili u BiH i koje je Ministarstvo sigurnosti BiH deportovalo, uz rješenje o deportaciji i zabranu ulaska u BiH od jedne do pet godina.

„Radi se uglavnom o pripadnicima radikalnih islamističkih grupa, koje su ocijenjene kao prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH, kao što Kamel bin Karaj ili Abu Hamza“, naveo je Mektić.

Pojedini mediji su objavili vijest da će ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, prilikom boravka u Sarajevu, narednog mjeseca, od Ministarstva sigurnosti BiH zatražiti objašnjenje o postojanju tajne liste nepoželjnih građana Rusije, kojima je odnedavno zabranjen ulazak na teritoriju BiH.

XS
SM
MD
LG