Dostupni linkovi

Saudijska Arabija donirala 100 miliona dolara za severoistok Sirije


Deca u školi, Sirija

Saudijska Arabija je saopštila da je donirala 100 miliona dolara za "projekte stabilizacije" na severoistoku Sirije, u oblastima koje su nekada držali ekstremisti "Islamske države", a sada su pod kontrolom snaga koje imaju podršku SAD.

Ambasada Saudijske Arabije u Vašingtonu navela je da će taj novac "spasiti živote, pomoći organizovanju povratka raseljenih Sirijaca i sprečavanju obnove 'Islamske države' kako ne bi mogla da preti Siriji, njenim susedima ili da planira napade protiv međunarodne zajednice".

Novac je namenjen poljoprivredi, prosveti, obnovi infrastrukture, uklanjanju šuta i obezbeđivanju vode u regionu koji je sada uglavnom pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga koje imaju podršku Vašingtona.

"Ovaj značajan doprinos igraće ključnu ulogu u naporima međunarodne koalicije (na čelu sa SAD) da revitalizuje zajednice kao što je Raka, koje su uništili teroristi 'Islamske države'", navodi se u saopštenju ambasade.

Predsednik Sirije Bašar al-Asad zapretio je u maju da će napasti oblasti koje drže Sirijske demokratske snage, predvođene Kurdima.

Saudijska Arabija je dugogodišnji Asadov protivnik i finansira i naoružava sirijske pobunjenike u građanskom ratu koji se rasplamsao iz protesta u okviru Arapskog proleća 2011. godine.

XS
SM
MD
LG