Dostupni linkovi

SAD spremne na nove sankcije Turskoj


Američki ministar finansija Stiven Mnučin
Američki ministar finansija Stiven Mnučin

Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je danas da su SAD spremne na dodatne sankcije Turskoj ako zatvoreni američki pastor Endru Branson ne bude oslobođen, javlja Rojters.

"Ako ga uskoro ne oslobode nastavićemo sa sličnim merama", rekao je Mnučin.

Pritvaranje američkog pastora Endrjua Bransona od oktobra 2016. godine na osnovu optužbi za terorizam izazvalo je do sada najveću krizu u odnosima Ankare i Vašingtona.

“Nisu se pokazali dobrim prijateljima”, kazao je Tramp tokom sastanka svog kabineta. “Zatvorili su izvanrednog hrišćanskog sveštenika. On je nevin”.

Branson je optužen da je podržavao Radničku partiju Kurdistana, kao i organizaciju na čijem je čelu radikalni imam Fetulah Gulen za koga Ankara tvrdi da je organizator neuspelog vojnog udara pre dve godine.

Krajem jula, Branson je prebačen u kućni pritvor nakon što je u zatvoru u Turskoj proveo 21 mesec. Branson u Turskoj radi duže od dve decenije.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je odobrio veće tarife za uvoz iz Turske, i to 20 odsto carine na aluminijum i 50 odsto na čelik što je dovelo do naglog pada vrednosti turske lire i zaoštrilo odnose dva NATO saveznika.

Lira, koja je u međuvremenu ojačala, ponovo je pala nakon komentara američkog ministra finansija.

Da li je 'sultan' na Bosforu ekonomski uzdrman?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG