Dostupni linkovi

Ministar finansija: Turske banke su jake


Turski ministar finansija Berat Albajrak
Turski ministar finansija Berat Albajrak

Turski ministar finansija Berat Albajrak nastojao je danas da uveri međunarodne investitore konferencijskim telefonskim razgovorom da će Turska rešiti ekonomske probleme sa kojima se suočila zbog naglog pada vrednosti turske lire.

Turska lira nastavila je danas da se oporavlja od velikog pada prošle nedelje, pošto je Katar najavio 15 milijardi dolara investicija za pomoć turskoj privredi.

Lira je ojačala oko četiri odsto naspram dolara, pa je jedan dolar danas na oko 5,75 lira, navela je agencija AP.

Albajrak je rekao, kako prenosti turska privatna televizija NTV, da će ekonomija Turske iz "kursnih oscilacija" izaći jača, dodajući da su turske banke "zdrave i jake".

Turski ministar je rekao i da će sprovođenje strukturnih reformi, stroga monetarna politika i borba protiv inflacije i dalje biti prioritet.

Albajrak je danas razgovarao telefonom sa svojim nemačkim kolegom Olafom Šolcom o sankcijama koje su SAD uvele Turskoj, prenela je agencija Anadolija, dodajući da je Šolc istakao da turska ekonomija ima ogroman značaj za Nemačku i za EU.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je 10. avgusta da će udvostručiti carine na čelik i aluminijum iz Turske, rekavši da odnosi SAD s Turskom "nisu sada dobri".

Nakon toga, Turska je 15. avgusta odlučila da poveća carine na uvoz nekih američkih proizvoda što najverovatnije neće imati naročit ekonomski uticaj, ali ukazuje na dalje pogoršanje odnosa Ankare i Vašingtona čiji je spor doprineo naglom padu vrednosti turske lire.

Uz trgovinski, Ankara je i u diplomatskom sporu sa SAD, a tenzije u odnosima dve zemlje eskalirale su zbog slučaja američkog sveštenika Endrua Bransona uhapšenog u Turskoj, ali i zbog drugih neslaganja.

Turska lira je drastično pala prošle nedelje pošto su strani investitori strahovali od velikog duga turske u stranim valutama i Erdoganovog odbijanja da dozvoli da centralna banka podigne referentne kamate kako bi podržala valutu, što su tražili stručnjaci.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije danas u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom da je ekonomska stabilnost Turske važna za Francusku. Erdogan i Makron su se dogovorili da se ministri finansija dve zemlje sastanu što pre.

XS
SM
MD
LG