Dostupni linkovi

Američki mediji: Nismo neprijatelji naroda


Više od 300 američkih medijskih kuća objavilo je u četvrtak uvodnike kao deo kampanje protiv napada predsednika SAD Donalda Trampa na njih, zalažući se za slobodu medija.

“Boston Gloub” (Globe), koji je pokrenuo ovu akciju, u tekstu “Novinari nisu neprijatelji”, ukazuje da je sloboda štampe jedna od ključnih američkih vrednosti više od 200 godina.

Istovremeno, “Njujork tajms” (The New York Times) u uvodniku “Potrebni ste slobodnim medijima”, kvalifikujući Trampove napade “opasnim po vitalnost demokratije”.

U uvodniku “Meklačija” (McClatchy), kompanije koja okuplja 30 dnevnih listova uključujući “Majami Herald” (Miami), podseća se da su Trampovu kvalifikaciju “neprijatelji naroda” koristili i nacisti za Jevreje, a Staljin za kritičare koji su potom eliminisani.

S drute strane, “Njujork post” (The New York Post), tabloid koji podržava Trampa, reagovao je na poziv “Boston Gloub”-a pitanjem “Ko smo mi to da se ne slažemo”? Ovaj list dodaje: "Frustrira nas što svaki put kad objavimo neugodnu istinu moramo da se pravdavamo da ne širimo lažne vesti, ali novinarstvo nije izbor za mis. Sve što možemo je da nastavimo da izveštavamo. No, da li će li se posle ovoga nešto promeniti? Neće ni za trunku"

Istovremeno, “Filadelfija Enkvajerer” (Philadelphia Inquirer), koji izlazi u gradu u kome je rođena američka demokratija, ističe da “ako mediji nisu slobodni od odmazde, kazni ili sumnji zbog neugodnih stavova ili informacija – nisu slobodni ni zemlja, niti građani”.

Donald Tramp je odmah reagovao na Tviteru: “Lažni mediji su opoziciona partija. To je loše za našu veliku zemlju…ali mi pobeđujemo”.

On je dodao da ništa ne želi više od slobode medija. “Činjenica je da su mediji slobodni da pišu i kažu sve što žele, ali mnogo toga što objavljuju su lažne vesti, nastojeći da proguraju određenu političku agendu ili da naude ljude. Iskrenost pobeđuje”.

“Volstrit Džornl” (The Wall Street Journal” jedan je od retkih listova koji se nije priključio ovoj akciji. Novinar ovog dnevnika Džejms Frimen (James Freeman) je napisao da Tramp ima pravo na slobodu govora te da je ova kampanja “Boston Gloub”-a u suprotnosti sa samim principom nezavisnosti za koju se zalaže.

“Boston Gloub” (Globe) pozvao je prošle sedmice na sveopšu osudu predsednikovog “prljavog rata” protiv medija koristeći haštag #EnemyOfNone.

U pozivu je navedeno da Tramp izvrgava ruglu medijske izveštaje kao “lažne vesti”, napadajući novinare kao “neprijatelje naroda”.

Ovaj list je upozorio na “opasnosti od napada (Trampove) administracije na medije”.

Američki eksperti naglašavaju da time raste rizik od nasilja protiv novinara.

Izdavač “Njujork Tajmsa” AG Sulzberger rekao je Trampu tokom njihovog sastanka u julu da njegov jezik “doprinosi rastu pretnji novinarima i vodiće nasilju protiv njih”.

Prema arhivi Trampovog naloga na Tviteru, upotrebio je termin “lažne vesti” 281 put.

Istraživanje Univerziteta Kvinpijak (Quinnipiac) pokazuje da 51 odsto republikanskih birača smatra da su mediji “neprijatelji naroda a ne važan deo demokratije”

Takođe, prema anketi Ipsosa, 23 odsto republikanaca i svaki osmi Amerikanac ističe da Tramp treba da zabrani ključne medijske kuće kao što su “CNN”, “Njujork Tajms” i “Vošington Post” (The Washington Post”.

XS
SM
MD
LG