Dostupni linkovi

Veto predsednika Poljske na zakon o izborima za EP


Predsednik Poljske Andžej Duda
Predsednik Poljske Andžej Duda

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da je stavio veto na izmena zakona o izborima za Evropski parlament kojima je vladajuća stranka Pravo i Pravda pokušala da eliminiše manje poljske stranke iz Evropskog parlamenta, a znatno poveća broj svojih evroposlanika.

"Odbio sam da potpišem taj zakon i vraćam ga u Sejm poljskog parlamenta iz nekoliko razloga. Smatram da on suviše odstupa od principa proporcionalnosti. U evropskom pravu je jasno naveden izborni prag od pet odsto da stranka može da prođe u Evropski parlament", kazao je danas Duda na konferenciji za novinare u Varšavi.

On je naveo da pravne analize pokazuju da izmene zakona dižu prag na 11, 12 odsto, a za Senat na 16,5 odsto.

Predsednik je rekao da veliki deo poljskog društva koji ne glasa za najveće političke stranke, vladajuću Pravo i Pravda i opozicionu liberalnu Građansku platformu ne bi imao nikave šanse da ima svoje predstavnike u Evropskom parlamentu, prenosi Beta.

"Svi znamo šta ta izmena u našim uslovima znači. Šansu za Evropski parlament bi imale samo dve političke grupacije. Regulacija koja to silom sprovodi ide suviše daleko. Ako naš politički sistem dođe do toga da bude dvopartijski, to treba da se desi na demokratski način", kazao je Duda.

Poljski predsednik odbio je argument vladajućih konzervativaca da manje stranke mogu da uđu u koaliciju s velikim i tako dobiju evroposlanike.

"Dogovori o koalicijama treba da budu dobrovoljni a ne prinudni kao pitanje egzistencije. Dogovor bi bio diktat jačeg. Ta velika partija diktirala bi manjima na kojim načelima može da se sklopi koalicija", rekao je Duda.

Poljski predsednik je takođe upozorio da ako bi se izmenio sistem izbora za Evropski parlament kako predviđa zakon na koji je stavio veto, Poljaci bi u još manje broju, premda je izlaznost na izbore ionako mala, izlazili na izbore, zato što bi unapred bili svesni da stranke za koje bi glasali nemaju šanse.

Prvo je Sejm a zatim krajem jula Senat poljskog parlamenta usvojio izmene zakona o izborima za Evropski parlament po kojima će Poljska biti podeljena na 13 izbornih jedinica a da se u svakoj bira određeni broj poslanika, ne manje od tri a kasniji preračun glasova gotovo da eliminiše posle sve manje stranke, osim dve najjače.

List Žečpospolita objavio je da slične izmene izbornog zakona vladajući konzervativci Kačinjskog pripremaju i za parlamentarne izbore u zemlji naredne godine, kako bi sebi obezbedili pobedu za naredne četiri godine, računajući da rascepkana opozicije neće imate snage i volje da se ujedini i ugrozi ih.

XS
SM
MD
LG