Dostupni linkovi

Njemačka uvodi i treći spol – interseksualni


Mural "Zid inkluzije" posvećen LGBTTTI (lezbijkoj, gay, biseksualnoj, transeksualnoj, transrodnoj i interseksualnoj) zajednici u Meksiku, fotoarhiv
Mural "Zid inkluzije" posvećen LGBTTTI (lezbijkoj, gay, biseksualnoj, transeksualnoj, transrodnoj i interseksualnoj) zajednici u Meksiku, fotoarhiv

Njemačka će ozakoniti uvođenje oznake "treći spol", odnosno osoba koje nisu ni muško, ni žensko.

Vlada je usvojila dokument koji predviđa uvođenje pojma "treći spol" u rodnom listu neke osobe.

Tako Njemačka postaje prva država u Europi u priznavanju interseksualnih osoba.

Ustavni sud objašnjava da zakon štiti identitet osoba koje svoj pol ne mogu definirati ni kao muški, ni kao ženski, budući da analiza njihovih kromosoma upućuje na to da nisu ni žene, ni muškarci.

Najviše njemačko pravosudno tijelo dalo je državnom parlamentu rok do kraja godine da izglasa legalizaciju pojma "treći spol".

Od 2013. godine u Njemačkoj je omogućeno roditeljima da ne popune polje u kojem se navodi spol njihove djece.

Ovo će biti prvi put da zakon priznaje postojanje ljudskih bića koja nisu ni muško, ni žensko ili da su oboje, navode njemački mediji.

Njemački zakon zasniva se na izvještaju Etičkog vijeća, neovisnog tijela stručnjaka iz 2012. godine, koje je zaključilo da osobe sa razlikama u spolnom razvoju pate zbog društvenog neznanja i manjka poštovanja u medicinskoj profesiji.

U izvještaju je citirana izjava osobe rođene 1965. godine bez jasno definiranih genitalija, koja je odmah kastrirana i to bez znanja roditelja: "Nisam ni muškarac, ni žena. Ja sam doktorska zakrpa".

I ostale europske države slijede njemački primjer. Na ozakonjenju "trećeg spola" rade Nizozemska i Austrija.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, između 0,5 i 1,7 posto svjetske populacije je interseksualno, odnosno nisu ni muškarci, ni žene.

XS
SM
MD
LG