Dostupni linkovi

Joksimović: Ne postoji uslov koji pominje hrvatski ministar Kovač


Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je, povodom tvrdnji bivšeg šefa hrvatske diplomatije Mire Kovača da će Srbija pitanje odštete logorašima morati da riješi u okviru pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU), da takav uslov ne postoji.

"Nešto se moj poznanik Kovač zbunio. Baš me čudi da se takva pitanja otvaraju, imajući u vidu, da je Hrvatska ušla u EU, a da imovinska prava i pitanje penzija nisu rešeni, i to onima koji su na sve to proterani iz svojih domova", kaže Joksimović.

Ona je za Večernje novosti rekla da je najave iz Hrvatske o mogućem blokiranju evropskog puta Srbije ne iznenađuju, niti frustriraju te da je blokiranje pregovora kandidata bilo loša praksa koja je izgubila kredibilitet.

"Promena načina odlučivanja bi svakako morala da bude u sklopu šire reformske agende EU i institucionalne reforme o kojoj neki u EU već govore", rekla je Joksimović.

Ona je napomenula da je Srbija ozbiljna u svojoj reformskoj politici na evropskom putu i odgovorna u međunarodnim komplikovanim odnosima.

Jadranka Joksimović je podsjetila da se za sada odluke u EU donose konsenzusom, usaglašavanjem stavova svih članica i da se dešavalo, ne samo Srbiji, da neke države zbog bilateralnih pitanja blokiraju pregovore kandidata.

XS
SM
MD
LG