Dostupni linkovi

Lavrov: Američke sankcije Rusiji i Turskoj su nezakonite


Sergej Lavrov (L) i Mevlut Cavusoglu na sastanku u Ankari 14.augusta 2018.

Američke ekonomske sankcije Turskoj i Rusiji dio su "nezakonitih politika", objavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas u Ankari.

"Jačanje sankcija vidimo kao nezakonite poteze, diktirane željom za dominacijom svega i posvuda - diktirati politiku, odlučivati u svjetskoj politici bez dogovora i sa kim", dodao je Lavrov na konferenciji za medije održanoj s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Lavrov također napominje da se SAD koristi sankcijama kako bi nepošteno profitirao u svjetskoj trgovinskoj razmjeni. Prošli tjedan, Washington je nametnuo sankcije Moskvi i Ankari.

Predsjednik SAD-a Donald Trump udvostručio je carinske tarife na turski izvoz željeza i aluminija, a Moskvi zbog upotrebe nervnog agensa novičok.

Lavrov napominje da Rusija razmišlja o trgovini u nacionalnim valutama s Turskom i drugim zemljama, uključujući Kinu, kako bi se zajedno oslobodile ''ovih nezakonitih blokada''.

U izjavi ruskog MVP-a u nedjelju napominje se da je današnji sastanak Lavrova i Cavusoglua dio priprema za summit o Siriji, zakazan za 7. spetrembra. U organizaciji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana summit će okupiti čelnike Rusije, Njemačke i Francuske koji će raspravljati o ratu u Siriji.

XS
SM
MD
LG