Dostupni linkovi

UN pozvao na istragu o napadu na autobus s decom u Jemenu


Savet bezbednosti
Savet bezbednosti

Savet bezbednosti UN pozvao je na "verodostojnu istragu" o napadu u Jemenu, pripisanom koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, u kojem je stradalo 29 dece.

Britanska ambasadorka UN Karen Pirs, čija zemlja predsedava Savetom bezbednosti UN, izrazila je kasno sinoć zabrinutost zbog situacije u Jemenu pozivajući na "verodostojnu i transparetnu istragu".

Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija u petak je navela da je otvorila istragu o napadu.

Savet bezbednosti UN, koji je održao sednicu iza zatvorenih vrata, nije naložio otvaranje posebne istrage već je naveo da će nastaviti razgovore u UN o tome kako bi istraga napredovala što je bolje moguće, rekla je britanska ambasadorka.

Najmanje 29 dece mlađe od 15 godina stradalo je u četvrtak u napadu na autobus na jednoj prometnoj pijaci u zoni pod kontrolom šiitskih pobunjenika plemena Huti.

U tom napadu je povređeno 48 osoba, od kojih 30 dece.

Napad se dogodio na pijaci Dajan u provinciji Sada, uz granicu sa Saudijskom Arabijom.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenika plemena Huti. Ta koalicija podržava predsednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobegne iz zemlje.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu. Jemen, koji je pogođen teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG