Dostupni linkovi

Zaharova u Guči: Ne vidim ruske medije ali vidim RSE


Zaharova u Guči: Ne vidim ruske medije ali vidim RSE
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Zaharova u Guči: Ne vidim ruske medije ali vidim RSE

U okviru posete Srbiji, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova posetila je 58. Sabor trubača u Guči.

Obilazeći sabor rekla je da nije do dolaska u Guču znala koliko je ova manifestacija velika i da je mislila da ima više lokalni karakter. Dodala je i da je Guča dokaz da kultura spaja u vremenu kada se u svetu vodi borba za prevlast.

"Pogledajte samo koliko ima regionalnih sukoba a oni lako prerastaju i u globalne sukobe. Ovakvi događaji ne razdvajaju već spajaju", rekla je Zaharova.

Ipak, pre bilo kakve ocene svoje posete Guči, Zaharova je zamolila da kaže nekoliko reči o tome ko u Srbiji prati njenu posetu.

"Ne mogu a da ne kažem nekoliko reči jer ovde sam nešto primetila. Stalno čujem za nekakve uticaje – uticaj Moske, uticaj ruske propagande ovde u Srbiji, da mi stalno utičemo na Srbiju da je nagovaramo na nešto, da pravimo nekakve poteze preko naših mas-medija. Znate, došla sam ovde i ne vidim ni jedan naš, ruski mikrofon. Ali vidim Radio Slobodna Evropa. I onda, kad čujete o nekom destruktivnom uticaju Moskve u medijskoj sferi, nemojte da verujete. A, i prosto, pogledajte čiji su mikrofoni na stolu. Nisam mogla a da ne kažem", rekla je Zaharova.

Portparolku ruskog ministra Sergeja Lavrova, u Beogradu ali i u Guči je dočekao ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Zajedno sa njim bili su i ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović i lokalni zvaničnici.

Nakon obraćanja medijima prošetali su Gučom, obišli su štandove sa hranom i suvenirima a na jednom od njih dobila je i poklon - majicu sa likom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Srbija i Rusija su važni strateški partneri i Moskva ostaje dosledna kada je u pitanju Kosovo, izjavila je u Beogradu Marija Zaharova na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, kada je istakla da je "važno biti dosledan u stavu".

Marija Zaharova u trodnevnoj je poseti Srbiji drugi put od početka 2018. godine. Prethodno je u Beogradu bila u februaru u okviru zvanične posete ruskog ministra spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG