Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Anketa: Britanci za referendum ako propadnu pregovori s Briselom


Britanska javnost velikom većinom bi podržala drugo glasanje o Bregzitu ako propadnu pregovori Brisela i Londona, pokazala je anketa Jugova (YouGov).

U istraživanju je 50 odsto od ispitanih 10.000 ljudi reklo da bi u slučaju da nema dogovora želeli novo izjašnjavanje, a ne da poslanici odlučuju o budućnosti zemlje, što je podržalo 25 odsto, preneo je Politiko (Politico).

I u slučaju da pregovori uspeju, podrška drugom glasanju je dosta snažna - 45 odsto podržava da se građani izjasne o rezultatu dogovora Londona i Brisela, dok je 34 odsto protiv, a 22 odsto nesigurno u vezi s odgovorom.

Podrška za drugi referendum je posebno snažna među pristalicama opozicione Laburističke partije - 63 odso podržava, dok je 18 odsto protiv. Pristalice laburista bi podržalo ostanak u EU velikim većinom - 77 odsto, pokazuje anketa.

Anketa, koju je naručila organizacija Open Britan (Open Britain), pokazala je da je podrška ostanku u EU sada 53 odsto, dok j za izlazak 47 odsto. Na referendumu 2016. za izlazak je glasalo 52 odsto, a za ostanak 48 odsto.

Velika Britanija bi trebalo krajem marta iduće godine da izađe iz Evropske unije, ali na vidiku još nema dogovora Brisela i Londona o budućim odnosima.

Guverner Banke Engleske Mark Karni rekao je početkom meseca da je rizik da Velika Britanija izlađe iz EU bez dogovora "neprijatno visok".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG