Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Selaković: Rešenje u razgraničenju


Šanse su 95 posto da rešenja neće biti: Nikola Selaković

Više ne sme da se čeka, izjavio je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića, govoreći o odnosu Srbije prema Kosovu.

Pojašnjavajući za Radio-televiziju Srbije (RTS) Vučićevu izjavu o razgraničenju, Selaković je podvukao da je o istom govorio pisac i nekadašnji jugslovenski predsednik Dobirca Ćosić pre 26 godina.

"To samo govori koliko je ovaj problem dugotrajan, ozbiljan i kompleksan, a nismo uspeli da ga rešimo na druge načine kada smo bili mnogo jači", rekao je Selaković.

"Imamo 95 posto stanovništva koji neće, ne žele da žive u državi Srbiji. U takvoj situaciji, u kojoj su nam 2008. ostavili nezavisno Kosovo, 2009. pomerili rešavanje problema iz Ujedinjenih nacija u institucije Evropske unije, 2010. dobili potvrdu legalnosti i legitimiteta od strane Međunarodnog suda pravde, u tim nemogućim uslovima od predsednika Vučića, Vlade Srbije, vlasti, očekuje se da se ne urozi naša ekonomija, da se ne ugroze investicije koje dolaze u Srbiju, da se ne ugroze penzije i plate. Pitam kako", kaže Selaković.

"Šanse su 95 posto da rešenja neće biti i onih pet posto on izlazi sa spremnošću da se dođe do rešenja...", zaklučio je.

Komentarišući reakcije zapadnih zemalja, za koje granica postoji još od 2008. godine i koje smatraju da ovakvo rešenje može da destabilizuje region, Selaković kaže da je jedini problem to što predsednik neće da prihvati da je Kosovo nezavisno "u ovim granicama u kojima nam se nameće".

"A, pritom se bori da svako dobije više, od Srpske pravoslavne crkve do svakog čoveka, da li on živi u Štrpcu, Klokotu, Ranilugu, Gračanici, ili u Metohiji", rekao je Selaković.

Takođe je istakao je da su prošla vremena kada je vreme radilo za Srbiju, te da je opcija "B", odnosno opcijua čekanja proverena prethodnih 19 godina, kada je Srbija, navodi, čekala da joj neko drugi donese rešenje.

Komentarišući ocene da je ovo povoljan trenutak, budući da administracija predsednika SAD Donalda Trampa drugačije gleda na ovo pitanje, Selaković je naveo da "stvari nisu iste kao što su nekada bile".

XS
SM
MD
LG