Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska predstavlja novi ekonomski model


Turska lira

Vlada Turske saopštila je da će u petak (10. avgust) predstaviti "novi ekonomski model" pošto je turska valuta pala na novi rekordno niski novo sa zabrinutošću oko politike predsednika Redžepa Tajipa Erdoana i spora sa Sjedinjenim Državama.

Lira, koja je pala oko 30 odsto od početka godine, pala je u četvrtak na 5,47 za jedan dolar.

Pad valute je usledio sa vestima da sastanak na visokom nivou u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom američkom svešteniku nije doneo rešenje. Zbog zatvaranja sveštenika Vašington je uveo sankcije dvojici turskih ministara i upozorio na mogućnost dodatnih kaznenih mera.

To se nadovezalo na zabrinutost oko nezavisnosti centralne banke. Erdoan želi da banka zadrži niske kamatne stope kako bi podstakla privredni rast, ali nezavisni ekonomisti ocenjuju da bi kamate trebalo da budu povećane kako bi se obuzdala inflacija.

Turska finansira veći deo svog privrednog rasta stranim investicijama, zbog čega je posebno osetljiva na pad lire. Slabija valuta smanjuje zarade stranim investitorima koji bi mogli povući novac i time pojačati pad lire što može dovesti do finansijske nestabilnosti.

U tom slučaju Turska bi mogla tražiti finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ili ograničiti iznošenje novca iz zemlje. Pošto je pomoć MMF uslovljena, analitičari ocenjuju da bi Erdoan mogao biti skloniji pokušaju da kontroliše iznošenje novca.

Ministar finansija Berat Albajrak, koji je Erdoanov zet, predstaviće u petak obrise novog ekonomskog modela, saopštilo je to ministarstvo.

U saopštenju se navodi da bi inflacija, sada na 16 odsto, mogla opet biti jednocifrena i da bi deficit u bilansu tekućih transakcija mogao biti smanjen sa sadašnjih 5,5 odsto BDP-a na četiri odsto. Nije objašnjeno kako će se to postići.

XS
SM
MD
LG