Dostupni linkovi

Guterres pozvao na potpunu eliminaciju nuklearnog oružja


Antonio Guterres (četvrti slijeva) i Ahinzo Abe (prvi slijeva) na obilježavanju 73. godišnjice od atomskog napada na Nagasaki
Antonio Guterres (četvrti slijeva) i Ahinzo Abe (prvi slijeva) na obilježavanju 73. godišnjice od atomskog napada na Nagasaki

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres danas je na ceremoniji obilježavanja 73 godine od napada atomskom bombom na japanski grad Nagasaki pozvao na potpunu eliminaciju nuklearnog oružja.

Guterres, koji je prvi šef UN-a koji je posjetio Nagasaki, rekao je da se i danas osjeća strah od nuklearnog rata 73 godine nakon napada na Hirošimu i Nagasaki, za koje je rekao da nikada ne smiju da se ponove.

On je apelovao na svjetske lidere da preduzmu konkretne korake s ciljem nuklearnog razoružanja, dodajući da zemlje koje danas imaju atomsko oružje rade na modernizaciji arsenala.

Guterres je, obraćajući se okupljenima u Parku mira u Nagasakiju, naveo da je proces razoružanja usporen, pa čak i stopiran, objavio je CBS.

"Ovdje u Nagasakiju pozivam sve zemlje da se okanu nuklearnog oružja i hitno rade na njegovoj eliminaciji", poručio je Guterres.

Više od 5.000 građana, uključujući preživjele napada u Nagasakiju, kao i predstavnici oko 70 zemalja danas su minutom ćutnje odali poštu žrtvama, tačno u 11.02 po lokalnom vremenu, kada je bomba "Debeljko" pogodila grad.

U američkom napadu atomskom bombom na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine poginulo je oko 70.000 ljudi. Napad je uslijedio tri dana nakon što je atomska bomba bačena na Hirošimu, kada je poginulo 140.000 ljudi. Nakon ovih napada uslijedila je kapitulacija Japana u Drugom svjetskom ratu.

XS
SM
MD
LG