Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest boraca, deblokiran granični prijelaz Bijača


Pripadnici boračke populacije blokirali granični prijelaz Bijača, april 2018.

Sat vremena trajala je blokada Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača u organizaciji bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odrane (HVO).

Blokada je bila odgovor na ishod sjednice u Mostaru.

Na sjednici je Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica u Parlamentu Federacije BiH podržala osnovni tekst zakona koji je predložila federalna Vlada, a usvojen je u oba doma federalnog parlamenta.

Ova populacija najavljuje da će nastaviti svoju borbu za ostvarenje ciljeva, od kojih ne odustaje.

Darinko Boto iz Udruženja "Zaboravljeni branioci" rekao je nakon sjednice Komisije da su to samo političke igre. "Mi moramo povući radikalan potez. Ovo se drugačije neće riješiti", dodao je on.

Predsjednik Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona Jasenko Tufekčić obratio se borcima nakon sjednice u Mostaru, kazavši da su ponovo dali prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade Federacije BiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

"Komisija je dala prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda", kazao je Tufekčić.

Naveo je da su potvrdili sve ono što usaglasili na prošloj sjednici i da će u petak sve što su usaglasili pismeno poslati svim članovima Komisije, kako ne bi došlo do problema u vezi svega što su dogovorili.

Najavio je takođe da će članovi Komisije održati sastanak sa predsjednikom Vlade Federacije i dva zamjenika kako bi dogovorili sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH.

On je dodao da jedino Bošnjaci Livna nemaju rješenja da su demobilisani borci, nego samo "papire da su oružani pobunjenici protiv tzv. Herceg-Bosne.

"Moj uvjet uvjeta je da nema zakona dok Bošnjaci Livna ne budu regulisani kao demobilisani borci i dok ne budu imali pristup zakonima da ostvare svoja prava", kazao je Tufekčić.

Na pitanje zašto je u posljednji čas zakazao sjednicu u Mostaru, a ne u Sarajevu kako je bilo planirano Tufekčić je izjavio da nije samo Sarajevo Bosna i Hercegovina i da je on kao predsjednik Komisije zakazao sjednicu u Mostaru.

XS
SM
MD
LG