Dostupni linkovi

Vučić Netanjahuu: Srbija uvređena učešćem Izraela u proslavi Oluje


Aleksandar Vučić i Benjamin Netanjahu tokom proslave Dana pobede u Moskvi

Srpski predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu u telefonskom razgovoru da je Srbija uvređena učešćem aviona i pilota ratnog vazduhoplovstva Izraela u proslavi hrvatske operacije "Oluja" u Kninu, ali da je spremna da jača bilateralne veze.

Vučić je Netanjahuu kazao da je Srbija spremna da radi na jačanju saradnje sa Izraelom, "u duhu najboljeg i najčvršćeg prijateljstva srpskog i jevrejskog naroda", saopštio je kabinet predsednika Srbije.

"Srbija ostaje posvećena razvoju sveukupnih odnosa sa Izraelom i sa zadovoljstvom ističem kako je Beograd nedavno prijateljski dočekao predsednika Rivlina, kada je jednoj ulici dodeljeno ime Teodora Hercla, duhovnog oca izraelske države", kazao je Vučić izraelskom premijeru.

Netanjahu je prihvatio Vučićev poziv da poseti Srbiju, u cilju nastavka unapređenja političkog dijaloga, ekonomske saradnje i kulturnih veza Srbije i Izraela, čime bi dva lidera, kako se navodi, osnažila i međusobno razumevanje i poverenje.

Sagovornici su se saglasili da postoje velike mogućnosti za saradnju dve zemlje u poljoprivredi i u informacionim tehnologijama, s obzirom na veliko iskustvo Izraela u tim oblastima, navodi se u saopštenju.

U okviru obeležavanja 23. godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja", tri izraelska aviona F-16 nadletala su u nedelju Knin zajedno s hrvatskim avionima MiG-21. Učešće Izraela u toj proslavi prethodno je osudio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

XS
SM
MD
LG