Dostupni linkovi

Bivši komičar kandidat za slovenačkog premijera


Poslanici pet slovenačkih stranaka levičarske orijentacije danas su u parlamentu kandiovali doskorašnjeg gradonačelnika Kamnika, bivšeg glumca-komičara Marjana Šareca za mandatara nove slovenačke vlade.

Potpise za kandidaturu Šareca za budućeg premijera uz njegovu Listu Marjana Šareca (LMŠ), dali su i poslanici Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, Stranke modernog centra (SMC) Mire Cerara, Stranke Alenke Bratušek (SAB) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca, njih ukupno 43, javlja Beta.

Posle junskih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika, Slovenačka demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše, kao pojedinačno najjača stranka u parlamentu s 25 poslanika nije mogla da nađe koalicionog partnera da formira vladu.

Šarec je bivši glumac i komičar čiji je drugi mandat gradonačelnika Kamnika u severnoj Sloveniji završio ove godine.

Šarec za projekqt takozvane "manjinske projektne vlade" ima podršku 43 poslanika, tri manje od natpolovične većine, ali i obećanje stranke Levica (L) da će podržati njegov izbor prilikom tajnog glasanja, a kasnije i novoizabrane ministre ako se do roka usklade o protokolu o saradnji s pet stranaka Šarecove koalicije, među kojima su i sve tri stranke iz dosadašnje tehničke vlade Mire Cerara.

Definitivnu odluku Levica će doneti do petka, a u međuvremenu očekuje da će se referendumskim izjašnjavanjem o tome izjasniti i podržati takav oblik saradnje s budućom vladom i celo njeno članstvo.

Odnos snaga u budućoj vladi još nije sasvim jasan, ali su u medije procureli podaci da će mesto predsednika parlamenta pripasti predsedniku Socijalnih demokrata (SD) Židanu, uz još tri ministarska resora, dok Cerar računa na mesto ministra spoljnih poslova ili ministra pravosuđa za koje bi mogao biti zainteresiran i Karl Erjavec, predsednik DESUS-a.

Slovenački mediji navode i da stvari mogu da se zakomplikuju do glasanja iako se čini da svih pet stranaka smatra da bi takva vlada mogla biti stabilna, uprkos tome što će njen rad stalno morati da se usklađkuje, ne samo na stranačkim koordinacijama nego i s Levicom (L).

Levica ostaje izvan vlade, ali je spremna da podrži njen rad i opstanak ako bude pristala na socijalne koncesije, u pravcu jačanja socijalne sigurnosti, javnog zdravstva i školstva i smanjivanja troškova obrane.

XS
SM
MD
LG