Dostupni linkovi

Deo poslanika zatražio vraćanje penzija


Protest za vraćanje penzija u Beogradu
Protest za vraćanje penzija u Beogradu

Zahtev za ukidanje zakona o umanjenju penzija, koji je potpisalo 27 opozicionih poslanika Skupštine Srbije, predali su Ustavnom sudu Srbije predstavnici Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica. Pedesetak penzionera i nekoliko poslanika učestvovalo je u protestnoj šetnji od zgrade parlamenta u Beogradu do Ustavnog suda, gde je na pisarnici službeno primljena njihova inicijativa.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, rekao je da je Zakonom o privremenom uredjenju isplate penzija, koji je u primeni od novembra 2014. godine, oštećeno više od 800.000 penzionera.

“Na početku primene ovog zakona bilo je oko 700.000 oštećenih penzionera. Međutim, svake godine umre skoro 34.000 oštećenih penzionera i mi smatramo da i njihovi naslednici imaju pravo na odštetu zbog smanjivanja penzija. Ubeđeni smo da Ustavni sud mora da prihvati inicijativu za ocenu ustavnosti ovog zakona”, rekao je Tamburić.

U akciji pod nazivom “Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije” penzioneri su nosili transparente na sa natpisima "Sud ustavni na popravni", "Koga štiti Ustavni sud" i "Ustavni sud je politički". Skup, koji je obezbeđivao veliki broj policajaca, protekao je bez incidenata.

Prema podacima penzionerskih udruženja, u Srbiji je registrovano 1.714.000 penzionera, a pomenutim zakonom velikom broju njih već više od tri godine penzije su umanjene. U slučaju da zakon kojim su smanjene penzije sud proglasi neustavnim, penzioneri su najavili da će odštetu od države tražiti preko građanske parnice.

XS
SM
MD
LG