Dostupni linkovi

HDZ i SDP osuđuju Vučićevu izjavu


Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i najveća opoziciona Socijaldemokratske partija Hrvatske (SDP) osudile su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića date povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja" iz 1995. godine.

Vučić je sinoć u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe, rekao da je "Hitler hteo svet bez Jevreja", a da je "Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba". On je kazao i da su 4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela "Oluja", nacisti 1944. provalili u skrovište jevrejske devojčice Ane Frank, koja je kasnije stradala u logoru, i ocenio da to nije slučajnost.

Šef poslaničke grupe HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je da Vučićeva izjava kojom je Hrvatsku uporedio s Hitlerovom Nemačkom "ne doprinosi dobrim odnosima Hrvatske i Srbije" i ocenio da je to "istorijska laž", prenosi Hina.

"Bilo kakvo povezivanje hrvatskog odbrambenog, oslobodilačkog i pravednog rata s bilo kojim agresorskim ratom istorijska je laž i nije istina. To zaslužuje osudu", kazao je zvaničnik HDZ-a.

On je naveo da su Hrvati "imali pravo da oslobode veliki deo zemlje" (od pobunjenih Srba) i dodao da su pritom "vodili računa i o pripadnicima srpske zajednice" u Hrvatskoj.

Upitan da li će HDZ reagovati zbog toga što je skupu u Bačkoj Palanci prisustvovao i poslanik srpske manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, koji je deo vladajuće većine, Bačić je rekao da Pupovac treba "jasno da se odredi" prema Vučićevim izjavama.

"Važno je da Pupovac iskaže svoj stav o takvoj izjavi predsednika Srbije, jer ćemo na taj način najviše doprineti našim medjusobnim odnosima i poverenju u Hrvatskoj", dodao je Bačić.

Predsednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je danas u Kninu, na centralnoj proslavi obeležavanja "Oluje", da Vučićeve izjave ne doprinose normalizaciji odnosa Beograda i Zagreba, navodi Hina.

Upitan da prokomentariše Vučićevo poredjenje Hrvatske s Hitlerovom Nemačkom, on je kazao da je jedini cilj nacionalističke retorike da podiže nacionalne tenzije, dok Hrvati i hrvatski gradjani odlaze iz Hrvatske, kao i Srbi iz Srbije.

"Njegove izjave sasvim sigurno neće pomoći stabilizaciji, ali ni ostajanju ljudi u njegovoj zemlji, što je najvažnije", rekao je Bernardić.

XS
SM
MD
LG