Dostupni linkovi

Skat: SAD će se o sporazumu Beograda i Prištine izjasniti kada ga vide


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kajl Skat izjavio je da SAD smatraju da bez normalizacije odnosa i dugoročnog sporazuma između Beograda i Prištine nema stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana.

On je, u intervjuu za Prvi program Radio Beograda, rekao i da je Vašington spreman da pomogne dvema stranama, ali da će se o eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti tek kada ga, kako je rekao kaže, bude video.

"Rešavanje problema Kosova traži hrabre lidere i spremnost na kreativna rešenja", rekao je ambasador Skat.

Ambasador SAD je izjavio i da ne očekuje da će administracija predsednika Donalda Trampa drastično promeniti stav Vašingtona o statusu Kosova.

"Što se tiče Amerike kao velike zemlje, ti interesi se ne menjaju od predsednika do predsednika. Ono što mi želimo još od administracije Buša, preko Obame i do Trampa je mir i stabilnost u ovom regionu, transformacija ka demokratiji, jačim ekonomskim odnosima i integraciji u EU. Tako da ja ne verujem da će se naša politika promeniti", rekao je Skot.

Prema rečima ambasadora, SAD rat je uvek greška i često je posledica niza grešaka koje su ljudi napravili.

"Odluka o bombardovanju 1999. godine je doneta posle decenije krvoprolića na ovi prostorima i na kraju krajeva stavila je tačku na to krvoprtoliće. Ali, to ne znači da nije bilo grešaka, bilo je nevinih civilnih žrtava. I za svaku civilnu žrtvu nam je žao", rekao je Kajl Skot.

Ambasador SAD je naveo da smatra da moramo da gledamo u budućnost i da je krajnje vreme da se vidi šta je u najboljem interesu i Srbije i SAD.

XS
SM
MD
LG