Dostupni linkovi

Predsjednik Zimbabvea pozvao na mir, opozicija na sudu


Demonstrant i policajac na ulicama Hararea, Zimbabve
Demonstrant i policajac na ulicama Hararea, Zimbabve

Oko 20 predstavnika opozicije uhapšenih u sjedištu stranke danas izvedeno je pred sud u Harareu poslije pobjede Emersona Mnangagvea na predsjedničkim izborima u Zimbabveu gdje je novi predsjednik pozvao na mir i da građani okrenu stranu poslije ere vladavine Roberta Mugabea.

Mnangagva je osvojio 50,8 posto glasova na prvim izborima od ostavke dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea poslije skoro četiri decenije vladavine.

Poslije izbora koji su održani u miru, sredinom nedjelje su izbili neredi tokom protesta opozicije. U tim neredima je stradalo šest osoba a policija je sutradan uhapsila 21 osobu iz opozicione stranke Pokret za demokratske promjene.

Uhapšenima treba da se sudi za ugrožavanje javnog reda i mira. Situacija je danas mirna u Harareu mada i dalje napeta posebno na periferiji gdje su mještani naveli da su vojnici prebili nekoliko ljudi.

Mnangagva je poslije sukoba pozvao na mir i obećao nezavisnu istragu o neredima dok je opozicija obećala da će podnijeti tužbu sudu zbog "izborne prevare".

XS
SM
MD
LG