Dostupni linkovi

Pompeo upozorio Rusiju i Kinu da ne krše sankcije UN Pjongjangu


Majk Pompeo

Državni sekretar Sjedinjenih Država Majk Pompeo upozorio je danas Rusiju, Kinu i druge zemlje da ni na koji način ne krše sankcije Ujedinjenih nacija Pjongjangu, posle čega je severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho izjavio da su potezi SAD "zabrinjavajući".

Na marginama godišnjeg foruma Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru, Pompeo je novinarima rekao da SAD imaju nove, verodostojne izveštaje da Rusija krši sankcije UN, dozvoljavanjem zajedničkih poslova sa severnokorejskim kompanijama i izdavanjem novih dozvola radnicima iz te zemlje, navodi Asošiejted pres.

"Ako se ti izveštaji pokažu kao tačni, a mi imamo dovoljno razloga da verujemo da je tako, to bi bilo kršenje (sankcija)", rekao je Pompeo i dodao da je Savet bezbednosti UN jednoglasno glasao za uvođenje sankcija Pjongjangu.

Šef američke diplomatije je dodao da će Vašington "veoma ozbiljno" pristupiti bilo kakvom kršenju sankcija.

Pompeo je potom odleteo za Indoneziju, a na njegovu izjavu reagovala je Ri Jong Ho, u obraćanju na konferenciji ASEAN-a.

Ri je kazao da su se SAD "vratile na staro, daleko od namera njihovog lidera" Donalda Trampa, iako je Severna Koreja "započela s merama dobre volje", uključujući "moratorijum na nuklearne i raketne probe i uništenje poligona za nuklearne probe".

"U krajnje neprikladne poteze spada i vršenje pritiska na druge zemlje da ne šalju visoke delegacije na obeležavanje 70. godišnjice osnivanja Demokratske Narodne Republike Koreje u septembru", naveo je Ri.

XS
SM
MD
LG