Dostupni linkovi

Lider opozicije Zimbabvea rekao da su izbori ukradeni


Opozicija na protestima u Harareu
Opozicija na protestima u Harareu

Opozicioni lider Zimbabvea Nelson Čamisa rekao je danas da je izborna pobeda aktualnog predsednika Emersona Mnangagve lažna i da su glasovi "ukradeni od naroda".

Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Zimbabveu, prvi od odlaska s vlasti dugogodišnjeg predsednik Roberta Mugabea, počeli su u ponedeljak s mirnim glasanjem, ali su posle 48 sati protesti opozicije prerasli u nasilje, kada je policija pucala na demonstrante i šest ljudi je poginulo. ; Jutros je policija u opremi za razbijanje demonstracija stigla u tri kamiona i pokušala da rastera oko 100 medjunarodnih i lokalnih novinara okupljenih da čuju konferenciju za novinare opozicionara Čamise. S kamerama koje snimaju svaki njihov potez, policija se na kraju povukla i dozvolila Čamisi da žestoko osudi Mnangagvinu pobedu.

"Mi smo pobedili na ovim izborima", rekao je Čamisa i dodao da je nameštanje glasova dalo Mnangagvi pobedu. On je proglasio "dan žalosti za demokratiju".

Izborna komisija je noćas objavila da je predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, održanih u ponedeljak. Prema tim rezultatima, Mnangagva je dobio 50,8 odsto glasova, a Čamisa 44,3 odsto.

Opozicija je potom navela da će "lažne" rezultate izbora osporiti na sudu.

Čamisa je rekao da je bilo nasilja i maltretiranja njegovih pristalica i manipulacija izbornim rezultatima. On je rekao da njegova opoziciona partija ima dokaze o nameštanju glasova ali da izborna komisija nije želela da ih sasluša.

Vojska nije bila vidljiva danas na ulicama Hararea, medjutim, policija i vodeni topovi jesu ispred sedišta glavne opozicione partije, dan pošto je policija pretresla prostorije i uhapsila 18 ljudi.

Mnangagva je rekao da je počastvovan pobedon i u objavi preko Tvitera pozvao svoje sunarodnike da ostanu mirni.

XS
SM
MD
LG