Dostupni linkovi

Avganistan: 25 stradalih u napadu na šiitsku džamiju


Napad na džamiju u Kabulu prošle godine

Najmanje 25 ljudi je ubijeno, a 40 je ranjeno kada je bombaš samoubica napao šiitsku džamiju u istočnom Avganistanu tokom džume, saopćila je policija.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad, iako je za napade slične ovom ranije odgovornost preuzimala takozvana Islamska država.

Policija je saopćila da su najmanje dvije osobe ušle u džamiju u gradu Gardez u pokrajini Paktia, gdje je šezdesetak vjernika obavljalo molitvu.

"Timovi za vanredne situacije našli su 25 tijela u prostorijama džamije, a 40 osoba je prebačeno u bolnicu", izjavio je Abdulah Hazrat, vladin zvaničnik koji je došao na mjesto eksplozije.

Jedan svjedok izjavio je Rojtersu da su se šiiti, manjina u većinski sunitskom Afganistanu, molili u džamiji kada je jedan čovjek detonirao eksploziv.

Iz policije je saopćeno da su napadači bili prerušeni u burke i da su prvo ubili dva čuvara na ulazu u džamiju, nakon čega su počeli pucati na vjernike i detonirali eksploziv.

Afganistan je uglavnom izbjegao sektaške napade koje je razorilo zemlje poput Iraka, ali je posljednjih godina zabilježen porast napada na šiite.

Nikakve pouzdane informacije iz popisa stanovništva o obimu šiitske populacije u Afganistanu ne postoje, ali se procjenjuje da ih je između 10 i 20 posto. Većinom su pripadnici etničkih grupa Hazari i Tadžici koje govore perzijskim jezikom.

Podaci UN-a govore da je u ovakvim napadima na šiite, na mjestima molitve, ubijena 161 osoba.

XS
SM
MD
LG