Dostupni linkovi

Tramp ukida standarde o efikasnosti potrošnje goriva


Administracija predsednika SAD Donalda Trampa želi da ukine predložene standarde iz vremena predsednika Baraka Obama o efikasnosti potrošnje goriva koji bi trebalo da stupe na snagu 2020.

Predlogom bi se obustavili napori za unapređenje energetske efikasnosti automobila i smanjivanje izduvnih gasova koji utiču na klimatske promene, preneo je Asošiejtid pres.

Trampova administracija izrazila je nameru i da ukine ovlašćenje Kalifornije i drugih saveznih država da postavljaju svoje strože standarde efikasnosti potrošnje goriva nezavisno od federalnih vlasti.

Agencija za zaštitu životne okoline (EPA) navela je u saopštenju da bi ublažavanje standarda potrošnje u predstojećim godinama dalo "američkom narodu veći pristup bezbednijim, pruštivijim vozilima koja su čistija za okolinu".

EPA i Nacionalna uprava za bezbednost putnog saobraćaja saopštili su da Trampova administracija podržava obustavu uvođenja novih standarda posle 2020, ali da će tražiti komentar javnosti.

Predlog će skoro izvesno pokrenuti pravnu bitku federalnih vlasti s Kalifornijom, koja nastoji da zaštiti svoja ovlašćenja u postavljanju strožijih zahteva. Još 12 država prati propise Kalifornije, čime zajedno čine 40 odsto američkog tržišta automobila i lakih kamiona, naveo je Politiko.

XS
SM
MD
LG