Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija članica ASEAN o bezbednosti i trgovini


Ilustrativna fotografija

Ministri spoljnih poslova članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) otvorili su danas godišnji sastanak na kojem će razmotriti niz bezbednosnih pitanja, uključujući teritorijalna sporenja u Južnom kineskom moru, prenosi Beta.

Domaćin četvorodnevnog sastanka - Singapur - pozvao je druge članice tog bloka da se pripreme za nepovoljne spoljašnje okolnosti, kao što je rastući protekcionizam, navodi Asošiejted pres.

Očekuje se da ministri spoljnih poslova pozdrave otopljavanje odnosa Severne Koreje s Južnom Korejom i SAD, a među glavnim temama biće i porast ekstremizma i položaj muslimanske manjine Rohindža u Mjanmaru.

Osnovan 1967. godine tokom Hladnog rata, ASEAN je uspešno rešavao probleme i postao stabilan blok 10 zemalja, koji bi, prema predviđanjima, trebalo da postane četvrta najveća svetska ekonomija za tri decenije.

Singapurski premijer Li Hsijen Long rekao je na početku sastanka da novi izazovi uključuju eskalaciju trgovinskih tenzija između SAD i drugih velikih sila, pre svih Kine i EU, zbog čega članice ASEAN moraju i dalje da budu ujedinjene kako bi taj blok "ostao relevantan".

Članice ASEAN su Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Mjanmar, Tajland, Laos, Vijetnam i Kambodža, a godišnjem ministarskom sastanku prisustvuju i šefovi diplomatija partnerskih zemalja.

XS
SM
MD
LG