Dostupni linkovi

U Francuskoj usvojen zakon protiv polnih odnosa s maloletnicima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Francuski parlament usvojio je zakon kojim želi da suzbije polne odnose s maloletnicima i osigurao kazne na mestu događaja za ulično uznemiravanje.

Zakon koji je Narodna skupština usvojila s 92 glasa za i niti jednim protiv proširuje okolnosti u kojima je polni odnos s detetom ispod 15 godina kategorizovan kao silovanje, prenosi Hina.

Levičarski zastupnici su bili suzdržani rekavši kako zakon ne ide dovoljno daleko u suzbijanju seksizma i pomoći za žrtve. Zakon je već prošao u Senatu.

Zakon o zlostavljanju maloletnika postao je aktuelan nakon ovogodišnjeg slučaja u kojem su, kako je izveštavano, tužioci odbili da optuže jednog muškarca za silovanje 11-godišnje devojčice zbog toga jer je ona pristala na polni odnos.

On je prvo optužen za polno zlostavljanje maloletnice, ali je kasnije stavljen pod istragu zbog silovanja, izvestila je javna radiotelevizija FranceInfo.

Novi će zakon dopustiti sudijama da smatraju silovanjem polni odnos s detetom ispod 15 godina ako druga strana zloupotrebljava detetov nedostatak neophodnog razumevanja da bi se upustilo u odnos.

Feminističke grupe tražile su da se utvrdi minimalna dob ispod koje bi odnos s detetom automatski bio smatran silovanjem, ali je vlada rekla kako je službena pravna analiza isključila tu mogućnost.

Zakon takođe predviđa kazne na mestu događaja od najmanje 90 evra za polno uznemiravanje na ulici.

I to pitanje se našlo u vestima zbog skandala koji je ove nedelje zabeležila kamera u Parizu gde je muškarac udario mladu ženu koja mu je odgovorila nakon što ju je uznemiravao.

XS
SM
MD
LG