Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: Cinična i sramotna presuda suda


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da je cinična i sramotna presuda Prekršajnog suda u Rumi, kojom je osam aktivista i aktistikinja te organizacije osuđeno na novčane kazne zbog narušavanja javnog reda i mira tokom tribine u Beški na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin.

U saopštenju se navodi da su aktivisti Inicijative osuđeni zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane kazne od po 50.000 dinara, jer su na tribini u Beški na kojoj je govorio Šljivančanin razvukli transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama" i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

Inicijativa je podsetila da su njihovi aktivisti i aktivistkinje posle razvijanja transparenta batinama izbačeni iz sale, da je dvoje povređeno tom prilikom i da su se napadi nastavili i ispred Doma kulture, gde je demoliran jedan automobil, a da je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu povređenih aktivista i odbilo da vodi postupak za prebijanje aktivista.

Najavili su ulaganje žalbe na presudu Prekršajnog suda, kao i nastavak borbe protiv ratnih zločina u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije.

Dodali su da vrhunac cinizma predstavlja prekršaj za koji su aktivisti osuđeni: "ko nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovinu ili vređa moral građana".

Inicijativa je poručila da je od same presude i prekršajne odgovornosti aktivista mnogo važnija javna osuda ratnih zločinaca i politike koju su sprovodili, kao preduslov da se sa politikom devedesetih konačno raskrsti i počne da se gradi mir u regionu.

XS
SM
MD
LG