Dostupni linkovi

Ispitati malverzacije na medijskim konkursima u Srbiji


Nedim Sejdinović

Grupa novinarskih i medijskih udruženja iz Srbije uputila je pismo Ministarstvu kulture i informisanja u kojem traže da se hitno ispitaju sumnje da su određene kompanije malverzacijama dobile državni novac na medijskom konkursu, rekao je za Radio Slobodna Evropa predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Pismo, uz NDNV, potpisuju Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres.

„Postoji sumnja da su podnosioci projekata zloupotrebili i autorska prava i sam konkurs kako bi došli do sredstava“, navodi Sejdinović.

Reč je o kompanijama „Essentis“ i G.F.C . d.o.o. koje su na konkursu dobile ukupno 8,6 miliona dinara (oko 70 hiljada evra), što je i najveći iznos za sufinansiranje sadržaja namenjenih televiziji.

Kompanija „Essentis“ je, kako navode novinarska udruženja, za proizvodnju medijskih sadržaja registrovana dan pred zaključenje konkursa. Iako zvanično nema nijednog zaposlenog, u obrazloženju rezultata konkursa navodi se da kao predlagač projekta „ poseduje visoke stručne i profesionalne reference“. Takođe, „Essentis“ u prijavi daje izjavu da poseduje potrebne tehničke i kadrovske kapacitete, dok u budžetu traži više od dva miliona dinara (oko 15 hiljada evra) za iznajmljivanje kompletne produkcione opreme, navode novinarska udruženja.

Pored sličnih propusta, kompanija G.F.C. je u prijavi kao svoju referencu navela ostvarenje reditelja Boška Savkovića, koji je u otvorenom pismu naveo da za pomenutu firmu nikada nije čuo, i da ona ni na koji način nije učestvovala u produkciji njegovih filmova.

Uvidom u aplikacije „Essentisa“ i G.F.C stiče se utisak da postoji organizovani nastup, navode novinarska udruženja i traže od Ministarstva da, ukoliko se ispostavi da su sumnje opravdane, iskoristi sva pravna sredstva kako bi poništilo ugovore o sufinansiranju projekata sa ovim firmama.

XS
SM
MD
LG