Dostupni linkovi

Njemačka: Sud oslobodio optuženog za napad 2000.


Željeznička stanica U Dusseldorfu
Željeznička stanica U Dusseldorfu

Identitet osobe koji je bombom napao grupu, uglavnom židovskih imigranata na željezničkoj stanici u Dusseldorfu prije 18 godina, ostaje nepoznat nakon što je sud optuženog oslobodio krivnje.

Muškarac je bio optužen za pokušaj ubojstva na rasnoj osnovi po 12 točaka optužnice, no sud je presudio da nije bilo dovoljno dokaza kako bi ga osudio.

Deset ljudi bio je ranjeno, neki od njih vrlo ozbiljno kada je bomba sa 250 grama TNT eksplodirala na željezničkoj stanici 27.jula 2000.

Njemačko tužilaštvo je smatralo da je muškarac blizak radikalno desnim grupama, povezan s ubojstvom i to na temelju niza dokaza.

Njegovi odvjetnici tvrdili su da dokazi ne potvrđuju da je 52 godišnjak odgovoran za napad.

Tokom suđenje mnogi od 78 svjedoka su povukli ili promijenili svjedočanstva, ili davali kontradiktorne izjave.

Žrtve napada bili su imigranti iz istočne Evrope, uglavnom Židovi, i izlazili su sata njemačkog jezika koji su pohađali u jednoj školi. Među ranjenima je bila i trudna žena koja je izgubila dijete

Predsjednik Središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj, Josef Schuster, izjavio je da nije "samo bolno, već duboko razočaravajuće" da počinitelj punih 18 godina nije priveden pravdi.

U izricanju presude sudac je rekao da je ostalo mnogo otvorenih pitanja, a optuženog je opisao kao rasistu koji je lagao na sudu, te je pristalica „teorija zavjere“.

XS
SM
MD
LG