Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: Vrh države da se ispriča žrtvama Oluje


Arhivska fotorfaija, august 1995.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute ispriku žrtvama zločina koji su počinjeni za vrijeme i poslije vojno-policijske akcije "Oluja".

U saopćenju povodom predstavljenog priručnika za političare "Kako se ispričati za zločine", Inicijativa je ocijenila da je dužnost premijera i predsjednice "da upute ispriku koje je prvenstveno važno žrtvama zločina, a potom i društvu u cjelini".

Inicijativa je istaknula da u Hrvatskoj "postoji nedostatak razumjevanja političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska".

"Važno je naglasiti da odgovornost ne predstavlja krivicu naroda i države. Krivicu za zločine snose pojedine osobe i ona se utvrđuje osuđujućom presudom, a političari, društvo i svaki građanin imaju odgovornost osuditi te zločine", ocjenjuje se u saopćenju objavljenom na webu Inicijative mladih.

Podsjeća se da 23 godine poslije završetka rata nijedan visoki državni dužnosnik nije uputio "iskrenu ispriku žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava za koje je utvrđeno da su ih počinili pripadnici institucija Hrvatske ili jedinica pod kontrolom Hrvatske i da se odnos političara prema žrtvama pogoršava iz godine u godinu".

Ocjenjuje se da bi izvinjenje državnog vrha moglo "snažno doprineti pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživjelih i porodica žrtava zločina, kao i vraćanju njihovog dostojanstva".

U Hrvatskoj se 5. kolovoz obijležava kao Dan pobjede i domovinske zahvlanosti.

U Srbiji je to dan žalosti i sijećanja na srpske žrtve u akciji i poslije Oluje.

XS
SM
MD
LG