Dostupni linkovi

Bevanda: Pismo Zvizdića nije službeni stav Vijeća ministara


Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da pismo koje je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom početka izgradnje Pelješkog mosta ne predstavlja službeni stav Vijeća ministara BiH.

Bevanda je to kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da li je pismo koje je Zvizdić uputio Plenkoviću njegov lični stav ili stav cjelokupnog Vijeća ministara BiH.

Ministar finansija i trezora je naglasio da je Vijeće ministara BiH, u julu prošle godine, jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s Konvencijom o pravu mora.

" To je usvojeno na Vijeću ministara BiH. Također, ističem da predsjedavajući Zvizdić ovom prilikom slanja pisma nije izvršilo ni minimum konsultacija ni sa članovima Kolegija - ministrom Mirkom Šarovićem i sa mnom, niti je svoje stavove ponudio Vijeću ministara na izjašnjenje" rekao je Bevanda.

Po njegovom riječima, ovo pismo je, kao i prijašnje pismo predsjedavajućeg Zvizdića, stav jednog člana Vijeća ministara BiH, te ni na koji način ne predstavlja službeni stav Vijeća ministara BiH.

Bevanda je podsjetio da je 7. jula 2017. godine održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, te da je Pelješki most bio jedna od tema o kojoj se raspravljalo.

"Do danas, bez obzira što sam u par navrata tražio, nisu ponuđeni na verifikaciju zaključci koji su na toj sjednici jednoglasno, i s jedne i s druge strane usvojeni" kazao je Bevanda.

Hrvatska je 30.jula predala kineskoj kompaniji za gradnju Pelješkog mosta koji bi trebao biti završen za tri godine.

XS
SM
MD
LG