Dostupni linkovi

Zimbabve: Predsednički rivali tvrde da su pobedili na izborima


U Zimbabveu su, pored predsedničkih, održani i parlamentarni i lokalni izbori

Dvojica vodećih kandidata na predsedničkim izborima u Zimbabveu, odlazeći predsednik Emerson Mnangagva i lider opozicije Nelson Čamiza, proglasili su pobedu na jučerašnjim izborima, prvim od odlaska dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea s vlasti.

Čamiza je na osnovu prebrojanih glasova sa 10.000 biračkih mesta na Tviteru napisao jutros da je postigao "briljantnu pobedu".

"Briljantna pobeda... Izuzetno dobro smo uspeli" naspram aktuelnog predsednika Emersona Mnangagvea, naveo je Čamiza i dodao da je spreman da formira narednu vladu.

Ubrzo posle njega oglasio i Mnangagva, lider vladajuće stranke ZANU-PF, i nekada Mugabeova desna ruka, aludirajući da on vodi na izborima.

"Informacije koje sam dobio od svojih predstavnika na terenu su izuzetno pozitivne. Strpljivo čekamo rezultate u skladu sa Ustavom", naveo je Mnangagva na Tviteru.

Izborna komisija za sada je samo saopštila da je odziv birača bio oko 75 odsto, ali ne i rezultate izbora.

U Zimbabveu su juče pored predsedničkih održani i parlamentarni i lokalni izbori.

Bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji ima 94 godine, vladao je tom državom 37 godina. Podneo je ostavku posle izlaska vojske na ulice i protesta građana u novembru 2017. godine, dok je njegovo mesto zauzeo Mnangagva, dotadašnji potpredsednik Zimbabvea.

XS
SM
MD
LG