Dostupni linkovi

Šef uprave avijacije podneo ostavku posle izveštaja o MH370


U izveštaju na 495 strana istražioci su naveli da su kontrolne funkcije aviona verovatno namerno manipulisane u cilju skretanja sa kursa, ali nije bilo moguće utvrditi ko su vinovnici

Šef malezijske Uprave za civilnu avijaciju Azarudin Abdul Rahman podneo je ostavku nakon što su u izveštaju o nestanku aviona kompanije "Malezija erlajnz" MH370 navedeni propusti centra za kontrolu leta u Kuala Lumpuru, prenosi Srna.

Rahman je rekao da su u konačnom izveštaju o nestanku aviona istaknuti propusti kontrole leta u smislu nepostupanja u skladu sa standardnim operativnim procedurama, ali se uprava za civilnu avijaciju ne krivi direktno za gubitak aviona.

Vlasti Malezije objavile su u ponedeljak konačan izvještaj o nestanku "boinga 777" pre četiri godine tokom leta od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 putnika i članova posade.

Porodice žrtava kažu da izveštaj ne nudi ništa novo.

U izveštaju na 495 strana istražioci su naveli da su kontrolne funkcije aviona verovatno namerno manipulisane u cilju skretanja sa kursa, ali nije bilo moguće utvrditi ko su vinovnici.

U izveštaju se navode greške kontrole leta u Kuala Lumpuru, odnosno kontrolori nisu pokrenuli standardni postupak u hitnim slučajevima.

Takođe, nije bilo nikakvog zapisa da su preduzimali bilo kakvu radnju da upozore vazdušne snage i nisu konstantno pratili situaciju na radaru.

Ministar saobraćaja Antoni Loke rekao je da će biti formirana unutrašnja komisija koja će izaći sa preporukama i mogućim merama protiv kontrolora leta koji su u to vreme bili na dužnosti.

Avion "boing 777" nestao je na putu za Peking od Kuala Lumpura 8. marta 2014. godine.

XS
SM
MD
LG