Dostupni linkovi

Zvizdić zatražio da Hrvatska zaustavi gradnju Pelješkog mosta


Hrvatska je, uprkos protivljenju BiH, u ponedeljak ozvaničila početak gradnje Pelješkog mosta
Hrvatska je, uprkos protivljenju BiH, u ponedeljak ozvaničila početak gradnje Pelješkog mosta

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je u ponedeljak pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, zahtevajući da Hrvatska zbog dobrosusedskih odnosa zaustavi gradnju Pelješkog mosta.

Zvizdić je u svom pismu istakao protivljenje izgradnji Pelješkog mosta bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja koja se odnose na utvrđivanja granice na moru između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Sa žaljenjem konstatujem da Hrvatska nije iskazala spremnost da se dogovorno pristupi traženju i iznalaženju adekvatnih rešenja u pogledu konačnog utvrđivanja granice na moru između dve zemlje, te da je današnje ozvaničenje početka radova na izgradnji Pelješkog mosta u suprotnosti sa zvaničnim stavovima institucija BiH, medjunarodnim pravom i pozitivnom praksom dobrosusedskih odnosa", navodi se u pismu, prenosi Beta.

Zvizdić je podsetio da je Predsedništvo BiH donelo zaključak prema kojem je od Hrvatske zatraženo da ne preduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji Pelješkog mosta, pre nego što se reši pitanje razgraničenja dve zemlje na moru.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je istakao da takav zaključak Predsedništva BiH nikada nije stavljen van snage niti je izmenjen, navodeći da BiH mora da ima slobodan i ničim ometen koridor ili prolaz do medjunarodnih voda, što je zagarantovano pravo svake pomorske države prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora.

"Nijedna država se ne može proglašavati ekskluzivnim suverenom na morskom javnom dobru pod režimom međunarodnog prava, koje u ovom slučaju, pripada i Bosni i Hercegovini", upozorio je Zvizdić.

On je još naveo da je Savet ministara pre četiri godine doneo odluku o imenovanju Zajedničkog tima za pregovore sa Hrvatskom o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru, ali da razgovori o tome nikada nisu otpočeli, jer Hrvatska nikada nije imenovala svoje predstavnike u tom timu.

"U celom procesu oko izgradnje Pelješkog mosta Hrvatska je preduzimala aktivnosti kojima, uglavnom, samo informativno obaveštava BiH o aspektima izgradnje Pelješkog mosta, pri čemu raspoložive činjenice tumači i uzima u obzir selektivno, onako kako to najviše odgovara interesima Hrvatske", ocenio je Zvizdić.

U pismu Plenkoviću on naglašava da je Hrvatska onemogućila BiH pravo pristupa međunarodnim vodama, jer je BiH trenutno zatvorena unutrašnjim morskim vodama Hrvatske, preko kojih ne postoji niti međunarodno i opšte priznato pravo neškodljivog prolaza.

Zvizdić je pozvao hrvatskog premijera da obustavi dalje radove na gradnji Pelješkog mosta, sve dok dve zemlje ne reše sporna pitanja u vezi sa razgraničenjem na moru, uz posredovanje Evropske unije, upozoravajući da će, u suprotnom, BiH biti prinuđena da zaštitu svojih prava zatraži pred međunardnim arbitražnim sudom.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je pismo istog sadržaja dostavio i zvaničnicima Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG