Dostupni linkovi

Požari u Kaliforniji


U gašenju požara pomažu i kanaderi
U gašenju požara pomažu i kanaderi

Katastrofalan požar koji je zahvatio severnu Kaliforniju i dalje hara tim delom Amerike nakon što je u petak odneo živote dvojice vatrogasaca, uništio stotine kuća i iz domova poterao hiljade preplašenih stanovnika.

Snažni vetrovi pretvaraju šumske požare u "vatrena tornada" koja čupaju stabla i prevrću automobile, kažu zvaničnici, prenosi Hina.

Na terenu je oko 3.400 vatrogasaca, a iz vazduha se helikopterima i specijalnim avionima nastavlja gašenje oko 19.500 hektara područja zahvaćenih vatrenom stihijom oko Redinga, grada s 90.000 stanovnika.

"Ovo su vrtlozi vatre, doslovce govorimo o vatrenim tornadima", rekao je zapovednik vatrogasaca Ken Pimlot. "Čupaju stabla, prevrću automobile, odnose delove puta", dodao je.

Više od 38.000 stanovnika Redinga i okolnih manjih mesta u okrugu Šasti bilo je prisiljeno napustiti domove nakon što se požar u četvrtak proširio, uništivši 500 kuća.

I dalje je na snazi vanredno stanje. U gašenju požara pomažu i kanaderi.

U pokušaju obuzdavanja vatrene stihije poginuli su vatrogasac i vozač buldožera.

Širenju požara pogoduju visoke temperature i niska vlažnost vazduha.

Isti vremenski uslovi očekuju se i tokom sledeće nedelje, kazao je direktor kalifornijskog CalFirea, Ken Pimlot. "Još smo daleko od potpunog gašenja požara", rekao je.

Kaliforniju su u oktobru 2017. zahvatili veliki šumski požari, a u decembru i "Tomas", jedan od najgorih u njenoj istoriji.

XS
SM
MD
LG