Dostupni linkovi

Dačić i Skat istakli zastavu Srbije


Kajl Skat i Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat istakli su zastavu Srbije u ambasadorovoj rezidenciji.

Time je obeležena stogodišnjica isticanja srpske zastave, kao prve zastave neke strane zemlje, na Beloj kući, 28. jula 1918.

Dačić je rekao da su se prethodnih dana Vašington i Beograd "prisetili savezništva i utrli put daljim partnerskim odnosima".


Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i SAD se zasniva na zajedničkim vrednostima a treba pronaći i zajedničke interese.

"U našoj zemlji imate pouzdanog partnera ali naša želja je da, kao i pre sto godina, budemo saveznici", rekao je Dačić, prenosi Beta.

On je naveo da je 1918. predsednik Vudro Vilson izrazio divljenje prema srpskom narodu, koji je "zbog ljubavi prema slobodi krenuo u borbu protiv jačeg neprijatelja".

Ambasador Skat rekao je da isticanjem srpske zastave pored američke želi da pokaže posvećenost SAD partnerstvu sa Srbijom, kao što je predsednik Vudro Vilson učinio pre sto godina.

"Moram da naglasim da se ovakva vrsta simboličnog izražavanja poštovanja prema drugoj državi i narodu dogodila samo dvaput u istoriji SAD. Zapravo, podizanje srpske zastave bio je prvi slučaj u američkoj istoriji da je predsednik odlučio da na takav način izrazi poštovanje prema nekom narodu", rekao je Skat, i dodao da je drugi slučaj bio 1920, s francuskom zastavom.

Kako je rekao, zastava je "više od tkanine u boji, ona je izuzetno jak simbol koji predstavlja državu i njen narod".

Skat se zahvalio Dačiću na inicijativi da se jedan trg u Beogradu nazove po Vudrou Vilsonu.

XS
SM
MD
LG