Dostupni linkovi

Jerusalem: Nakon pretresa, džamija Al Aksa ponovo otvorena


Jerusalem

Izraelska policija je zatvorila je ranije danas pristup svetom mjestu Brdu hrama u Starom gradu u Jerusalemu, nakon sukoba palestinskih vjernika i izraelske policije poslije tradicionalne molitve muslimana petkom u podne.

Muslimanska vjerska uprava Vakuf (Waqf) zadužena za to svetilište koje muslimani zovu Haram al Šarif ( Uzvišeno utočište) je potvrdila da je zatvoren pristup tom mestu na kome se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu. Izraelska policija to nije odmah potvrdila, niti se zna razlog sukoba, ali na video snimku koji je objavio Vakuf vidi se kako policija suzavcem rasteruje Palestince.

Nekoliko sati kasnije, izraelska policija je pretresla džamiju Al Aksa, dok su vjernici ispred demonstrirali i pozvali na obavljanje molitva ispred džamije. Nakon policijskog pretresa, vrata džamije su ponovo otvorena i dalje molitve su se nastavile.

Brdo hrama, kako Jevreji zovu to svetilište, jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, često je mjesto sukoba Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga.

U julu prošle godine Izrael je odlučio da postavi metalne detektore kako bi kontrolisao prilaz svetilištu, što je izazvalo nerede koji su trajali nekoliko sedmica.

XS
SM
MD
LG