Dostupni linkovi

Grčka: Za smrt 26 osoba u požarima kriva divlja gradnja


Grcka- Požar u blizini Atine
Grcka- Požar u blizini Atine

Grčki ministri kažu da je pogibiju u požarima kod Atine donijela i masovna divlja gradnja, te da slična opasnost prijeti širom zemlje. Ministar odbrane Panos Kamenos je posjetio stanovništvo izgorjelog naselja Mati.

"Prepustili ste nas božijoj milosti, više nemamo ništa!", doviknula mu je jedna uplakana žena.

Ministar je odgovorio ukazujući na problem divlje gradnje, kakva je, kako je rekao, "većina" na obali.

"Poslije ove tragedije, vrijeme je da vlasnici shvate da je to što ne poštuju pravila i zakone, opasno za njih i njihove porodice", rekao je on.

Od 2.489 kuća u vikend-naselju Mati, skoro polovina više nije za stanovanje, a većina ostalih je oštećena, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Šef tog ministarstva, Hristos Spircis je danas rekao da će biti revidirane sve građevinske dozvole objekata izgrađenih u tom izgorjelom šumovitom naselju i okolini. Dodao je: "Srušićemo sve što treba", što je objasnio time da je u požaru poginulo i 26 ljudi koji su izgorjeli jer nisu mogli da pobjegnu jedinim putem ka moru zbog jednog visokog, ilegalno izgrađenog zida kojim je ograđen dio obale.



Ministar je naveo da će država nametnuti urbanističke i građevinske planove, i podsjetio na nesređen katastar nekretnnina, na nepotpune mape šumovitih područja.

"Nije samo Mati bez urbanističkog plana, nije samo Atina, nego čitava Grčka - toga moramo biti svjesni", rekao je Spircis. Pošto je u toku trodnevna nacionalna žalost za više od 80 žrtava požara, grčki političari se uzdržavaju razmjene optužbi i upiranja prstom u odgovorne za tu nezapamćenu tragediju.

Mediji ukazuju da se opozicija sprema da već od sutra, kada se žalost zvanično završi, otvori to poglavlje, tim prije što je Grčka praktično ušla u predizborni period. Sadašnjem sastavu Skupštine i Vladi mandat ističe u septembru iduće godine, Vlada se međutim priprema da izbori budu ranije, maja iduće godine, zajedno s izborima za Evropski parlament, a opozicija računa da će uspjeti u namjeri da budu održani već ove jeseni, zbog nezadovoljstva građana, prije svega, ekonomskim stanjem.

XS
SM
MD
LG