Dostupni linkovi

Liberman odobrio izgranju 400 kuća, kao odgovor Hamasu


Sukobi palestinskih demonstranata i izraelskih snaga, juli 2018.
Sukobi palestinskih demonstranata i izraelskih snaga, juli 2018.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je da je odobrio izgradnju novih 400 kuća u naselju Adam na Zapadnoj obali, sjeveroistočno od Jerusalima, kao odgovor na posljednje napade Hamasa.

"Najbolji odgovor na terorizam je proširenje naselja", napisao je Liberman na svom "Tviter" nalogu.

Izraelska vojska je saopštila da je u četvrtak uveče ubijen tinejdžer koji je prije toga ušao u naselje i nožem ubo troje ljudi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ranije je izjavio da je Izrael spreman da izvrši napad na Hamas i dodao da će taj napad biti veći od bombardovanja 20. jula.

Situacija na granici Izraela i Pojasa Gaze znatno se pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci. Palestinci od 30. marta održavaju masovne proteste u blizini granice. Do sada je u u sukobima sa izraelskom vojskom poginulo više od 130 Palestinaca. Tenzije su naročito eskalirale 14. maja, kada je u Jerusalimu otvorena Ambasada SAD.

Vojska Izraela u sukobima koristi ubojita sredstva, navodeći zabrinutost za bezbjednost kao izgovor.

Izrael je već decenijama u sukobima sa Palestincima, koji zahtijevaju diplomatsko priznanje nezavisne države Palestine na teritorijama na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim. Izraelska Vlada, zajedno sa brojnim drugim zemljama, odbila je da prizna Palestinu kao nezavisan politički i diplomatski entitet.

XS
SM
MD
LG