Dostupni linkovi

Turskoj sankcije ako ne oslobodi američkog pastora


Pastor Endru Branson
Pastor Endru Branson

Sjedinjene Američke Države će uvesti "značajne sankcije" Turskoj ako odmah ne preduzme mere za oslobađanje američkog pastora Endrua Bransona koji se sad nalazi u kućnom pritvoru posle boravka u zatvoru, izjavio je danas u Vašingtonu američki predsednik Donald Tramp i njegpov potpredsednik Mike Pens.

Tramp je to napisao i na svom tviteru.



Branson je vodio protestantsku crkvu u Izmiru a uhapšen je u oktobru 2016.

Pastor je optužen za delovanje u ime mreže propovednika Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u julu 2016. godine, ali i u ime Radničke partije Kurdistana. Obe organizacije Turska smatra terorističkim.

Advokat Bransona rekao je na početku suđenja u aprilu ove godine da je njegov klijent već predugo u pritvoru i da je nevin.

Turska je danas saopštila da neće "tolerisati pretnje", nakon što je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će toj zemlji uvesti sankcije ako američki sveštenik kome se u Turskoj sudi ne bude oslobođen.

"Niko ne može da izdaje naređenja Turskoj. Nikada nećemo tolerisati pretnje od koga god da dolaze", naveo je na Tviteru šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

XS
SM
MD
LG