Dostupni linkovi

Vučić: U Srbiji gotovo da nema antisemitizma


Svečani doček za izraelskog predsednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Svečani doček za izraelskog predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da su odnosi Srbije i Izraela "tradicionalno dobri", dok su "na još višem i boljem nivou" odnosi srpskog i jevrejskog naroda, koji su zajedno prošli kroz mnogo muka i strahota" u dva svetska rata.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom koji je u četvrtak u poseti Srbiji, Vučić je u Palati Srbija rekao da je Srbija jedna od zemalja "u kojoj gotovo da ne postoji antisemitizam", kao i da "nikada neće postojati fašizam, neofašizam i neonacizam".

"Srbija ima velike interese da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, a jedna od tih oblasti je da nikada ne zaboravimo i da uvek čuvamo sećanje na stradanja našeg", rekao je Vučić.

Naveo je da je s predsednikom Izraela započeo razgovore oko uređenja nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu, u Beogradu, gde želi da bude spomen-područje poput izraelskog Jad Vašema.

"U njemu bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama", rekao je Vučić.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je tokom današnje posete Srbiji izjavio u Beogradu da je zadovoljan stanjem diplomatskih i ekonomskih odnosa.

Podsetio je da je on prvi predsednik Izraela u poseti Srbiji, i pozvao njenog predsednika Aleksandra Vučića da poseti Jerusalim.

"Uskoro se obeležava 25 godina od kad su Srbija i Izrael obnovili diplomatske odnose, ali naše prijateljstvo traje duže. Jevrejska zajednica na Balkanu i u Srbije seže 2000 godina u prošlost. Gledamo u budućnost ali istorija, i dobra i strašna, se ne sme i ne može zaboraviti", kazao je Rivlin.

Rivlin je pozitivno ocenioekonomsku saradnju i posebno pohvalio "zakon o restituciji imovine osobama bez živih naslednika, za koji je zaslužan predsednik Vučić", za koji je rekao da treba da "postane model i drugim državama".

"Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i o tome da napravimo zajedničku ekonomsku misiju, i da potpišemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između dve države", rekao je Rivlin.

Izraelskom predsedniku prethodno je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje himni Izraela i Srbije i počasni stroj garde.

Tokom njegove posete biće održana i ceremonija imenovanja ulice po Teodoru Herclu, čiji su roditelji rođeni i živeli u Zemunu.

Podsetimo, izraleski predsednik u Srbiju je došao iz Hrvatske, gde je, između ostalog, sa predsednicom te zemlje Kolindom Grabar Kitarović posetio Jasenovac, spomen područje na kojem je tokom Drugog svetskog rata radio najveći ustaški logor za Srbe, Jevreje, Rome i komuniste.

XS
SM
MD
LG