Dostupni linkovi

U seriji napada IDIL-a u Siriji ubijeno gotovo 250 ljudi


Napad u Sveidi, 25. jula 2018.
Napad u Sveidi, 25. jula 2018.

Gotovo 250 ljudi je ubijeno u koordinisanim napadima koje je sprovela militantna grupa "Islamska država" (IDIL) na jugu Sirije u provinciji Sueida, javila je u četvrtak novi bilans sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Napadi na više sela zajedno sa samoubilačkim napadima dogodili su se u sredu u provinciji Sueida koja je pod kontrolom sirijskih vlasti.

Ekstremisti IDIL-a prisutni su u pustinjskoj zoni na severoistoku te oblasti gde živi verska manjina Druzi, do sada relativno pošteđenoj oblasti u sirijskom ratu koji besni od 2011. godine.

To je jedan od prvih napada te veličine, bilo samoubilačkih ili napada na sela, koje je IDIL izveo tokom više meseci u Siriji, gde su pretrpeli brojne poraze.

Broj mrtvih je samo rastao od napada u sredu, za koji je odgovornost preuzela "Islamska država".

"Sadašnji bilans je 246 mrtvih, među kojima 135 civila. Broj nastradalih raste, neki ranjeni civili podlegli su povredama a osobe koje su se vodile kao nestale pronađene su mrtve", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Ostali poginuli su provladini borci i meštani koji su uzeli oružje da brane svoja sela. Najmanje 45 militanata ubijeno je u borbama koje su usledile posle napada.

XS
SM
MD
LG